Hvad ved du egentlig? Hver gang du mener, at du ved noget med sikkerhed. Så tag en ting du kigger på hver dag, det kunne være en mobiltelefon, en computerskærm eller en bils instrumentbræt, det kunne være hvad som helst, bare du mener, at du kender denne ting godt. Begynd så at beskrive denne ting så fyldestgørende som muligt for dig selv.
Allerede færdig? Fik du alt med? Tænkte jeg nok. Det er nemlig ikke en øvelse, der skal tage lang tid, den skal egentlig bare minde dig om, at vi som mennesker betragter ting overfladisk. Det er sådan set en fin ting, så vi ikke spilder energi på at huske alle detaljer om vores brødrister eller kuglepen. Pointen er, at vi som mennesker desværre har en tendens til at tro, at vi kender ting ud og ind, så længe vi blot har set eller oplevet noget en eller to gange.
Det samme gælder for de mennesker, vi møder hver dag. Vi møder dem og tror, vi kender dem, men alligevel overraskes vi gang på gang, når vi oplever dybere og dybere lag af disse personer, hvis vi da tager os den tid, rent faktisk at lære dem at kende i stedet for at sætte dem i kasser, ligesom vi gør med døde objekter.
En anden uheldig bivirkning ved at tro, at vi ved mere, end vi gør, er, at vi rent faktisk aldrig bliver klogere. En ting er nemlig ikke begrænset, man kan næsten kalde den uendelig. Tag eksempelvis den ting, du troede du kendte før og kig på den. Kig under den, kig inden i den og betragt den fra alle mulige vinkler. Hvor lang tid vil det mon tage at beskrive den i mindste detalje, hvis man skulle bruge ord?
Svaret vil have for mange nuller til, at jeg vil fylde min blog med den slags. For husk på, at skal man beskrive eksempelvis noget så basalt som en kuglepen, bliver man også nødt til at beskrive stedet, den blev lavet for at vide præcis, hvilke kræfter skabte denne kuglepen. Puha, så skal man til at beskrive en hel fabrik og dennes medarbejdere. Men vent lidt, har medarbejderne ikke også et hjem, en familie og venner, som påvirker arbejderne og dermed har påvirket udarbejdelsen af kuglepennen?
Som man nok ser, så bliver det til sidst en endeløs og uoverskuelig forgrening af ting, hændelser og kræfter, som skal beskrives, hvis man skal beskrive kuglepennen fuldstændigt. Godt nok bliver de af mindre og mindre betydning, men de har dog alligevel været med til at skabe kuglepennen. Så går man og tror, at man ved alt, så skal man måske antage en lidt mere ydmyg holdning.
Så søg svaret frem for en bekræftelse af det, du tror, du ved. Du bliver ikke klogere af at få understreget det, du ved, du bliver klogere af at søge dybere forståelse af ting og mennesker. Hvem ved, måske gemmer der sig lige præcis det svar, du har manglet, under overfladen på den ting, det menneske eller den hændelse, du troede du vidste alt om? Kig på det, du ved, fra en alternativ vinkel og find ud af det!
Ingen kommentarer:
Send en kommentar